UYUŞMALAR (DUYUMSUZLUK YA DA KARINCALANMA DUYUMLARI)

Uyuşma karıncalanma

UYUŞMALAR (DUYUMSUZLUK YA DA KARINCALANMA DUYUMLARI) – PANİK ATAK BELİRTİLERİ 10

Evet, biliyorsun artık; panik atakları, panik bozukluk tehlikeli değildir. Korkutucu mudur ? Evet. Hatta en yoğun korkudur, o yüzden yaşanılan problemler bu kadar büyüktür. Ancak tehlikeli değildir, yanlışlıkla çalan araba alarmı, yangın alarmı gibi bir şeydir. Bir süre sonra geçer. Kitabımda “Kim korkar panik ataktan!“ sana önerdiğim kendi kendine tedavi programı ile bu problem ile 8 adımda başa çıkabilirsin.

Panik atak belirtileri 13 adettir. DSM 5 tanımlamasına göre onuncu belirti “Uyuşmalar (duyumsuzluk ya da karıncalanma durumu)” dur. Akademik adı parestezi’dir.

Diğer bazı belirtilerde de belirttiğim gibi, altında yatan nedenler farklı olabilir. Geçici uyuşma ve karıncalanmalar veya kalıcı olanlar olarak ayrılır. Bir konumda hareketsiz uzun süre kalanlar gayet iyi bilir. Bacak bacak üstüne atıp ayakta yaşanan  karıncalanma ve uyuşma, uzanıp film izledikten sonra kolda yaşanan ağrı ve uyuşma gibi.

Ancak konumuz olan parestezi kaygı ve panik atak işleyişi ile ilgili olandır. Başlayalım öyleyse.

Parestezi her dört panik atak vakasından birinde görülebilecek kadar olağan bir belirtidir. Belirtinin kökeni soluk alıp verme ve kan dolaşımı ve buna bağlı odaklanma ile açıklanır.

Bilindiği gibi panik bozukluğu ve dolayısı ile  panik ataklı hastaların önemli bir bölümü stres ve hiperventilasyona (yani farklı nedenlerle yanlış ve hızlı soluk alıp verme) meyilli insanlardır. Kendine bir bak, bazı anlarda, ne kadar çabuk yoğun stres yaşıyor ve düzensiz soluk alıp veriyorsun değil mi?

Sorun beklenti kaygısı, sağlık kaygısı ve kaygıya odaklanma gibi mekanizmalarla daha da derinleşir içinden çıkılmaz hale gelir. Daha önce bu konuları ve ne yapılması gerektiğini kitabımda ve makalelerimde anlattım.

Bilinmesi gereken, yine, kaç veya saldır mekanizmasının gözden geçirilmesi ve vücudun bu anda nasıl tepkiler verdiğini anlamakla başlar. Soluklanma dışında, kan dolaşımının, primer ve sekunder organlara dağılımı ve ne gibi sonuçlara yol açtığını dikkatlice oku.

Yanlış ve yüzeysel soluklanma öncelikle vücutta hidrojen seviyesini arttırıp karbonat yoğunluğunun yükselmesine neden olur. Düşük seviyedeki oksijen oranı elbette diğer bir çok belirtide de yazdığım üzere, sersemlik boşluğa düşme görme bozuklukları, kalp çarpıntıları, göğüs kafesinde ağrılar ve de paresteziye neden olur. El ve ayaklarda uyuşmalar ve iğnelenme / karıncalanma hissetme doğaldır.

 

Ne yapmalı:

Doğru nefes alıp vermeyi öğrenmek zorundasın. Kitaptaki alıştırmaları her gün uygula

Panik atağın işleyiş mekanizmasını öğren. Bilmek başarmanın yarısıdır

Stres ile başa çıkmak çok önemli, onunla baş etmeyi öğren. Hangi durumlarda stresin artıyor, heyecanına yenik düşüyorsun?

Yoğun korku seni, sonu belli bir karanlık tünele sokar. Odak değiştirme alıştırmalarını uygula. Tüm duygu ve dikkatini panik atak belirtilerine yoğunlaştırmak seni çok yorar.

Kitaptaki gevşeme  alıştırmalarını hemen öğren ve uygulamaya başla

Denemek ve inanmaktan vaz geçme! Başaracaksın

 

https://www.kitapyurdu.com/yazar/hasan-durna/192235.html

http://www.kitapavrupa.com/yazar/hasan-durna/192235.html

Saygılarımla…

Hasan Durna

UYUŞMALAR (DUYUMSUZLUK YA DA KARINCALANMA DUYUMLARI)” üzerine 2 yorum

Yorum bırakın